Benchmark sociaal domein

De almaar stijgende kosten van het sociaal domein zorgen bij veel gemeenten voor financiële problemen. Toch zijn de problemen niet bij alle gemeenten even groot. Dit kan verband houden met specifieke omstandig heden, maar ook met verschillen in doelmatigheid. Sommige gemeenten voeren hun taken efficiënter uit en houden zo de kosten beter onder controle. Dit blijkt bijvoorbeeld uit recent onderzoek van IPSE studies naar de kostendoelmatigheid van de hulp bij het huishouden in het kader van de Wmo.

Benchmarkrapportage Hulp bij het huishouden

Op basis van de resultaten van dit onderzoek heeft IPSE Studies de benchmarkrapportage Hulp bij het huishouden opgesteld. Deze rapportage brengt in beeld hoe de kosten en prestaties van uw gemeente op het gebied van huishoudelijk hulp zich verhouden tot die van negentien vergelijkbare gemeenten.

Naast cijfers over (inkoop)kosten, aantallen cliënten en cliëntkenmerken laat de benchmark zien hoe kostendoelmatig de huishoudelijke hulp van uw gemeente is ten opzichte van vergelijkbare gemeenten. Daarnaast biedt de benchmark inzicht in verschillende inkoopkenmerken, zoals contractduur, wijze van uitbesteding en bekostiging en overhead ratio.

De prijs van een rapport is € 150,- excl. BTW.

Wilt u eerst een indruk krijgen van de inhoud van de benchmark? Bekijk dan hier de gratis benchmark van Aalten. U kunt het benchmarkrapport van uw gemeente* aanvragen via info@ipsestudies.nl o.v.v. het factuuradres van uw gemeente en het bijbehorend e-mail adres. Wij verzenden dan het benchmarkrapport en de factuur binnen 10 dagen.

Het is toegestaan het rapport met anderen te delen. Het is niet auteursrechtelijk beschermd.*

* Let op: vanwege ontbrekende gegevens is het niet mogelijk voor alle gemeenten een benchmarkrapport op te stellen. Er zijn rapporten beschikbaar voor 262 gemeenten. Een overzicht hiervan vindt u in de bijlage van het factsheet over de kostendoelmatigheid van huishoudelijke hulp.

Benchmark Jeugdzorg

Eerder voerde IPSE Studies een benchmark uit naar de kostendoelmatigheid van de jeugdzorg (in 2021).
Deze benchmarkrapportage bevat de volgende gegevens en resultaten:
 

  • kerngegevens over de jeugdzorg van uw gemeente; 
  • de kostendoelmatigheid met betrekking tot de inkoop van de jeugdzorg van uw gemeente; 
  • adviezen voor verbetering kostendoelmatigheid inkoop jeugdzorg; 
  • de overige kostendoelmatigheid van uw gemeente ten opzichte van de andere gemeenten; 
  • de kostendoelmatigheid en kerngegevens van twintig vergelijkbare gemeenten. 

De prijs van een rapport is € 250,- incl. BTW. 

Wilt u eerst een indruk krijgen van de inhoud van de jeugdzorgbenchmark? Bekijk dan hier de gratis benchmark van Ommen. 

U kunt het benchmarkrapport van uw gemeente aanvragen via info@ipsestudies.nl o.v.v. het factuuradres van uw gemeente en het bijbehorend e-mail adres.
Wij verzenden dan het benchmarkrapport en de factuur binnen 10 dagen.
 

Het is toegestaan het rapport met anderen te delen. Het is niet auteursrechtelijk beschermd. 

IPSE StudiesBenchmark sociaal domein