Minder geld voor het onderwijs biedt óók kansen
Online publicatie op MeJudice

29 november 2024

In de miljoenennota 2025 is voor het onderwijs een bezuiniging voorzien van 4 miljard euro. De helft daarvan heeft te maken met dalende leerling- en studentenaantallen. De overige 2 miljard moet binnen het onderwijs zelf worden gevonden. Tegen deze bezuiniging bestaat veel weerstand. Tegenstanders vrezen een afbraak van ons onderwijs. Jos Blank en Alex van Heezik denken dat de bezuiniging ook een aantal kansen biedt.

Lees hier het volledige artikel.

Lees meer
IPSE StudiesMinder geld voor het onderwijs biedt óók kansen

Bij veel gemeenten ruimte voor verbetering doelmatigheid Wmo-ondersteuning thuis
Tweede factsheet kostendoelmatigheid Wmo

20 november 2024

De kostendoelmatigheid van gemeenten op het gebied van de Wmo-voorzieningen ondersteuning thuis loopt sterk uiteen. Uit onderzoek van IPSE Studies blijkt dat sommige gemeenten mogelijk dezelfde prestaties kunnen leveren tegen slechts 60 procent van de huidige middelen. Ook voor veel andere gemeenten lijken er mogelijkheden te zijn om kosten te besparen. Gemiddeld scoren de 283 onderzochte gemeenten een doelmatigheid van 83 procent. Dit betekent dat een gemiddelde gemeente dezelfde ondersteuning kan bieden tegen 17 procent lagere kosten.

Lees meer
IPSE StudiesBij veel gemeenten ruimte voor verbetering doelmatigheid Wmo-ondersteuning thuis

Purchase efficiency in Dutch youth care: locally least squares frontier method applied to municipality data
Publicatie in International Transactions in Operational Research

18 november 2024

Met veel plezier kondigen wij u aan dat ons artikel Purchase efficiency in Dutch youth care: locally least squares frontier method applied to municipality data is gepubliceerd in International Transactions in Operational Research.

In dit artikel presenteren we een empirisch model om de efficiëntie van de jeugdzorg door de lokale overheid te analyseren, vooral met betrekking tot het aankoopbeleid. Locally least squares worden toegepast op gegevens van 352 Nederlandse gemeenten die in 2021 actief zijn. De uitkomsten laten aanzienlijke verschillen zien in de kostenefficiëntie met betrekking tot het inkoopbeleid tussen gemeenten. Voor alle gemeenten bedraagt de gemiddelde kostenefficiëntie 84%.

Open Huis-outsourcing en een raamcontract zonder intermediaire toegang zijn de meest invloedrijke instrumenten op het gebied van kostenefficiëntie. Overige kenmerken zoals de duur van het contract en de samenwerking met anderen gemeenten lijken slechts een bescheiden effect te hebben.

Lees hier het artikel.
Lees meer
IPSE StudiesPurchase efficiency in Dutch youth care: locally least squares frontier method applied to municipality data